Jodium in voeding: zet deze producten op je boodschappenlijst

  • Blog

In Nederland zit weinig jodium in de bodem, waardoor je dit mineraal van nature ook minder terugvindt in onze voedingsmiddelen. Groenten en fruit bevatten daarom weinig tot geen jodium. In een banaan zit bijvoorbeeld maar twee microgram jodium, terwijl je op een dag 150 microgram nodig hebt.

Toch komt jodium van nature wel in voeding voor. Bijvoorbeeld in eieren, zeevis, zuivelproducten en zeewier. Waar zit het meeste jodium in?

Jodium per portie

  • 1 portie kabeljauw bereid in magnetron (120 gram) 292 microgram jodium
  • 1 snee volkorenbrood (35 gram) 24 microgram jodium
  • 1 glas halfvolle melk (150 gram) 22 microgram jodium
  • 1 gekookt ei (50 gram) 18 microgram jodium
  • 1 voorgesneden plak belegen 30+ kaas (30 gram) 7 microgram jodium
  • 1 plakje achterham (15 gram) 0,4 microgram jodium

Jodium in zout

Omdat de hoeveelheid jodium in onze voeding laag is, wordt in Nederland ook aan andere producten extra jodium toegevoegd. Meestal in de vorm van gejodeerd zout. Wanneer je gejodeerd keukenzout gebruikt om je gerecht smaak te geven, krijg je op een makkelijke manier jodium binnen. Daarnaast helpt ook een sneetje brood als ontbijt of lunch om voldoende jodium binnen te krijgen. Bij het bakken van brood wordt vaak bakkerszout met extra jodium gebruikt. Op het etiket van zout staat of jodium is toegevoegd. In zeezout zit nauwelijks jodium. Op het etiket van brood staat of bakkerszout gebruikt is. Of vraag het na bij de bakker. Bakkerszout is te koop voor mensen die zelf brood bakken.

Deel dit stuk

Tips, informatie en meer

Recepten

Vegetarische Kapsalon

De traditionele kapsalon is in 2003 is bedacht door een Rotterdamse kapsalon eigenaar die deze bestelling zo vaak deed dat...

Avondeten camping Recepten

Eenpans pasta parmezaan

Sta je op de camping of wil je weinig afwas thuis? Dan zeg je eenpansgerecht! Met de heerlijke frisse pijnboompitten...

Avondeten Lunch Recepten

Carpaccio van courgette

Carpaccio betekent ‘dun gesneden’. Een courgette leent zich heel goed voor het maken van carpaccio. Misschien denk je nu.. rauwe...

Avondeten Recepten

Geroosterde pompoen met groenteschijf

Met zijn nootachtige en zoete smaak is pompoen een veelzijdige groente, die zowel in hartige als zoete gerechten kan. Vandaag...