Harris – Benedict formule

Caloriebehoefte berekenen (BMR)

Met onze rekentool kun jij jouw ruststofwisseling (BMR) en ook je dagelijkse caloriebehoefte berekenen. De dagelijkse caloriebehoefte is het aantal calorieën dat jouw lichaam, per dag nodig heeft aan de hand van de door jou ingevulde gegevens. De formule geeft geen onder uitkomst onder de 18 jaar. Meer weten over BMR of caloriebehoefte? Neem dan gerust contact op!

Veelgestelde vragen

BMR staat voor Basale Metabolische Rate. Het is de hoeveelheid energie die jouw lichaam iedere dag opnieuw nodig heeft in rust, om jouw basale lichaamsfuncties te kunnen uitvoeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de energie die nodig is jouw ademhaling, het kloppen van jouw hart en bloedcirculatie.

Het kennen van jouw BMR, dus de calorieën die je iedere dag opnieuw nodig hebt in rust, is essentieel om zo goed voor je lichaam te zorgen. Zo heeft jouw lichaam, vooral ook tijdens het afvallen, voldoende energie om de basisfuncties te kunnen blijven uitvoeren. Het kennen van jouw BMR is de basis voor een gezond voedingspatroon. Het afvallen verloopt beter en je bereikt eerder jouw gewichtsdoel.

Je kunt je BMR gebruiken als basis voor een persoonlijk caloriedoel. Dit is namelijk enorm effectief. Als je doel is om af te vallen, dan moet je een calorietekort creëren. Daarvoor moet je natuurlijk eerst weten wat dat voor jou persoonlijk is.

Stap 1. Bereken met de BMR tool op de website jouw persoonlijke BMR.

Stap 2. Je ziet 2 getallen: jouw caloriebehoefte voor de rust en jouw totale caloriebehoefte. Trek 500 calorieën af van jouw totale caloriebehoefte. Dit getal is jouw persoonlijke caloriedoel.

Een tekort van 500 calorieën per dag kan leiden tot ongeveer 0,5 kg gewichtsverlies per week, omdat 1 kg lichaamsgewicht ongeveer gelijk is aan 7700 calorieën.  Houd je dus aan een tekort van 500 calorieën per dag. Nog minder eten betekent niet dat je sneller afvalt, in tegendeel. Je stofwisseling zal gaan vertragen, omdat je te weinig eet, waardoor je juist sneller gaat aankomen in gewicht.

Stap 3. Houd bij wat je eet en zorg ervoor dat je binnen je vastgestelde caloriedoel blijft. Dit kan gedaan worden met behulp van een voedingsapp. Bijv. met de gratis app van het Voedingscentrum: Mijn Eetmeter).

Factoren zoals leeftijd, geslacht, gewicht en lengte beïnvloeden je BMR. Spiermassa speelt ook een rol, omdat spieren meer calorieën verbranden dan vet.

Ja, jouw BMR kan veranderen met leeftijd, gewichtsveranderingen en veranderingen in lichaamssamenstelling. Spieropbouw kan het verhogen, terwijl verlies van spiermassa het kan verlagen.

Door je BMR te kennen weet je twee getallen: 1. je caloriebehoefte voor de ruststofwisseling (BMR) en 2. je totale caloriebehoefte per dag (inclusief jouw activiteiten). Op deze wijze kun je een calorieëndoel instellen dat niet lager ligt dan je BMR en niet hoger is dan jouw totale caloriebehoefte per dag. Hierdoor creëer je een calorietekort wat leidt tot gewichtsverlies.

Het verhogen van spiermassa door regelmatige krachttraining kan je BMR verhogen. Daarnaast kan een gezonde levensstijl, voldoende slaap en het vermijden van crashdiëten positieve effecten hebben op je BMR.

Er is geen specifiek dieet om je BMR direct te verbeteren, maar een uitgebalanceerd dieet met voldoende voedingsstoffen (Schijf van Vijf) ondersteunt jouw stofwisseling op een positieve manier.

Wanneer er grote veranderingen optreden in je gewicht, lichaamssamenstelling of levensstijl is het goed om je BMR weer opnieuw te berekenen. Wanneer je bijvoorbeeld 10kg lichaamsgewicht bent kwijtgeraakt, daalt jouw caloriebehoefte. Of verander je bijvoorbeeld van baan? En ga je van een actieve baan (met veel stappen) naar een zittende baan? Dan daalt jouw caloriebehoefte ook.

Succesverhalen vertellen zichzelf

Succesverhalen

Annelies -6 kg

De start van de lente. Een vraag aan mezelf, welke kleding ga ik dragen als de zon weer gaat schijnen? Ik...

Succesverhalen

Miranda -24 kg

In maart 2022 ging bij mij de knop om! Na de lock down in februari werd ik verrast met een...

Succesverhalen

Erwin -10 kg

Ik had via via over de cursus gehoord. Ik was naar iets op zoek om af te vallen en wilde...

Succesverhalen

Ria -16 kg

Jij hebt me op het goede pad gezet en ik voel me super goed dankzij jou.. Ria vroeg aan mij...