Aardappelen laten afkoelen is mega gezond.

  • Blog

Je hebt het vast wel eens gehoord, producten waarin zetmeel zit (zoals aardappel, pasta en rijst) zijn gezonder wanneer je ze laat afkoelen en daarna pas op eet. Heb je deze klok wel eens horen luiden, maar weet je niet waar de klepel hangt? Lees dan verder..

Wat is zetmeel eigenlijk?

Zetmeel is een koolhydraat en dit zit bijvoorbeeld in brood, aardappelen, pasta en rijst. Je lichaam verteert het zetmeel en zet het om in suikers die jij weer gebruikt als energie. Energie die jouw bloedsuiker doet stijgen met als gevolg dat je insuline aanmaakt. Cirkel is rond. Een heel normaal proces, maar je wilt liever niet dat jouw bloedsuiker te veel schommelt, want dat kan lijden tot de welbekende suiker dipjes.

Hoe zorg je nu dat jouw bloedsuiker zoveel mogelijk stabiel blijft?

Het antwoord is ‘resistent zetmeel’! Wanneer je producten waarin zetmeel zit laat afkoelen wordt een deel omgezet in resistent zetmeel.

Afkoelen en daarna opwarmen of nog beter: een dag later pas jouw ‘leftover’ aardappelen opeten! Ze bevatten evengoed nog zetmeel, maar het wordt niet meer verteert in de dunne darm dus jouw bloedsuiker stijgt minder snel en het hormoon insuline werkt beter. Het is dus super goed voor diabetes patiënten.

 

Voor welke producten geld dit?

Afgekoelde aardappelen, zilvervliesrijst en volkoren pasta bevatten meer resistent zetmeel dan de welbekende witte varianten. Nog een reden om vitaal en dus voor vezelrijke producten te kiezen. Je kunt nu gerust en vitaal bewust jouw overgebleven gekookte aardappelen, een dag later heerlijk opbakken in de pan!

Deel dit stuk

Tips, informatie en meer

Avondeten Recepten

Aardappelstoofpotje

Met een drukke week in het vooruitzicht is dit warme stoofpotje een heerlijke mealprepper! Maak hem een dag van tevoren....

Avondeten Recepten

Champignonrisotto

Dit gerecht is een  heerlijke eenvoudig te maken risotto die door de combinatie met bloemkoolrijst lager is in koolhydraten, laag...

Ontbijt Recepten

Gezonde Granola

Ben je op zoek naar een heerlijk knappertje voor in je yoghurt? Zoek dan niet verder, want hierbij deel ik...

Avondeten Recepten

Griekse traybake met sperzieboontjes

Ik lust er wel pap van: de sperzieboon! De Nederlandse sperzieboontjes zijn stiekem toch echt de lekkerste. Ze zijn nog...